top of page

Πληθυσμός -Γεωγραφία

Η Γερμανία φτάνει στους 80 εκατομμύρια κατοίκους.Βρισκεται στον βορρά και προχωρώντας προς το νότο διακρίνονται τέσσερις φυσικές περιοχές που διαφέρουν μεταξύ τους: το Γερμανικό Βαθύπεδο , τα Μεσαία Όρη , το Σουηβοβαυαρικό Υψίπεδο  και οι Γερμανικές Άλπεις .

Θρησκεία και Γλώσσα

Ο χριστιανισμός είναι η επικρατέστερη θρησκεία στη Γερμανία, με περίπου 53 εκατομμύρια πιστούς. Συγκεκριμένα 27 εκατομμύρια είναι προτεστάντες που ανήκουν κυρίως στην Ευαγγελική Εκκλησία, και περίπου 26 εκατομμύρια είναι καθολικοί. Επίσης, υπάρχουν μειονότητες ορθοδόξων, κοπτών και άλλων χριστιανικών δογμάτων. Οι ορθόδοξοι κυρίως προέρχονται από τη Σερβία και τηνΕλλάδα. Οι προτεστάντες καταγράφονται στη βόρεια και την ανατολική Γερμανία, ενώ οι καθολικοί κυριαρχούν στο νότο και τα δυτικά της χώρας. Επίσης, υπάρχουν 164.885Μάρτυρες του Ιεχωβά και 38.992 Μορμόνοι της Εκκλησίας του Ιησού Χριστού των Αγίων των Τελευταίων Ημερών.Ο Βουδισμός και οι Εβραίοι έχουν περίπου 200.000 πιστούς, ενώ ο Ινδουισμός και οι Σιχ ακολουθούν με μικρότερα ποσοστά.

Τα Γερμανικά αποτελούν την επίσημη και κυρίαρχη γλώσσα στη Γερμανία. Είναι μία από τις 24 επίσημες γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μία από τις τρεις γλώσσες εργασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.Αναγνωρισμένες γλωσσικές μειονότητες στη Γερμανία αποτελούν τα Δανικά, τα Σορβικά, τα Ρωμανικά και τα Φριζικά, ενώ η πιο διαδεδομένες γλώσσες ανάμεσα στους μετανάστες είναι τα Τουρκικά, τα Πολωνικά, τα Ρώσικα, και διάφορες Βαλκανικές γλώσσες.

Ήθη και Έθιμα

Στη Γερμανία ο εορτασμός των Χριστουγέννων αρχίζει πολύ νωρίς , όλο αυτό το διάστημα ονομάζεται Advent . Κατασκευάζουν ένα στεφάνι (Adventskranz) από κλαδιά ελάτου και τοποθετούν επάνω τέσσερα κόκκινα κεριά, για κάθε μία από τις τέσσερις Κυριακές πριν από τα Χριστούγεννα. Παλιότερα το στεφάνι αυτό κρεμόταν με κόκκινες κορδέλες από τη λάμπα, σήμερα συνήθως είναι επιτραπέζιο. Την πρώτη Κυριακή πριν από τα Χριστούγεννα ανάβουν το ένα κερί, την δεύτερη Κυριακή καίνε δύο κεριά, την τρίτη Κυριακή τρία και την τελευταία Κυριακή πριν από τα Χριστούγεννα καίνε και τα τέσσερα κεριά πάνω στο στεφάνι.

Για την περίοδο αυτή του Advent φτιάχνουν ένα ημερολόγιο (Adventskalender), το ημερολόγιο αυτό είναι συνήθως μεγάλο και τοθετείται στον τοίχο. ΄Εχει πορτούλες με αριθμούς από το 1 έως το 24, δηλαδή από την 1η μέχρι την 24η Δεκεμβρίου, την παραμονή των Χριστουγέννων. Κάθε μέρα τα παιδιά ανοίγουν μια πορτούλα και τα περιμένει μια έκπληξη, μπορεί να είναι σοκολατάκι , κάποια ζωγραφιά ή και ένα μικρό παιχνιδάκι. ΄Ολο αυτό το διάστημα οι μαμάδες φτιάχνουν με την βοήθεια των παιδιών του σπιτιού διάφορα κουλουράκια (Plätzchen) Printen, Zuckersternchen, Spekulatius και Stollen.

Στις πόλεις σε διάφορες πλατείες υπάρχουν Χριστουγεννιάτικες αγορές. Πρόκειται για υπαίθρια σπιτάκια ξύλινα, πολύχρωμα, στολισμένα γιορτινά. Εκεί βρίσκει κανείς Χριστουγεννιάτικα στολίδια, χειροποίητα δώρα, ζεστό κρασί με μπαχαρικά (Glühwein), ζεστά λουκάνικα, μπύρα, καραμελωμένους ξηρούς καρπούς, παραδοσιακά κουλουράκια.

Την ημέρα των Χριστουγέννων όλη η οικογένεια συγκεντρώνεται γύρω από το τραπέζι με το παραδοσιακό Χριστουγεννιάτικο φαγητό. Συνήθως είναι ψητή χήνα με κόκκινο λάχανο και πατατοκροκέτες.

Ιδιαίτερα εντυπωσιακός είναι ο εορτασμός για τον ερχομό του νέου έτους (Silvester), με χορούς, τραγούδια, βεγγαλικά και άφθονη σαμπάνια. Μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου, οι Γερμανοί αλλά και χιλιάδες τουρίστες, συγκεντρώνονται μπροστά στην αψίδα της μεγάλης πύλης (Brandenburger Tor)και γιορτάζουν.

Ενδυμασια

Το Ντιρντλ (γερμαν: Dirndl) είναι ένα παραδοσιακό ένδυμα, πολύ δημοφιλές στη νότια Γερμανία, την Αυστρία και το Νότιο Τιρόλο της Ιταλίας, εμπνευσμένο από την παραδοσιακή φορεσιά των ανώτερων Αυστριακών τάξεων. Το «Ντιρντλ» είναι ένα ένδυμα βαμβακερής ύφανσης, το οποίο συνθέτουν μπλούζα, κορμάκι, φούστα και ποδιά.Το ντεκολτέ του συνήθως δένεται με κορδόνι και είναι διακοσμητικό, ενώ τα μανίκια είναι κοντά. Η θερινή εκδοχή του ενδύματος έχει ως βάση ανοιχτά χρώματα ενώ η χειμερινή είναι σκουρόχρωμη.

Τουρισμός

By Pesmatzoglou Eleni,Ribari Anastasia and Tsirika Eleni

bottom of page